Teollisuuden tarve saada tietoa koneiden kunnosta kasvaa jatkuvasti. Mittausten lisääminen koneisiin on kuitenkin usein hankalaa, hidasta ja kallista anturoinnin vaatiman johdotuksen vuoksi.

Terästeollisuudessa ongelma ratkaistiin Lapp Automaation IoTKeyllä, joka mahdollistaa langattoman tiedonsiirron vaativissa teollisuusolosuhteissa.

Yhteistyö Lapp Automaation ja terästeollisuuden toimijan kanssa alkoi, kun langattomat mittaukset haluttiin tuoda ennakoivan kunnossapidon ja olosuhdemittausten tueksi. Langattomat IoTKey®-lähettimet antureineen asennettiin tarkkailemaan muun muassa joidenkin laitteiden käyttöä, niihin liittyviä lämpötiloja ja yksittäisiin kohteisiin liittyviä ongelmatilanteita.

Ratkaisu vakuutti työntekijät nopeasti, ja reilussa vuodessa käyttökohteita on löytynyt yhä enemmän. Nykyisin IoTKeyn avulla mitataan ja monitoroidaan myös tehtaan tuotanto-olosuhteita ja koneiden toimintaa laajemmin. Käytössä on esimerkiksi värähtelyantureita kunnossapitotarpeiden ennakointiin.

Muutokset mittausdatassa voivat paljastaa nopeasti esimerkiksi laakerin kunnon tai öljyn laadun heikkenemisen. IoTKeyn avulla kerättävä data auttaa havaitsemaan ajoissa korjaus- tai huoltotarpeen ja välttämään siten vaurioita, suuria korjauskustannuksia tai häiriöitä tuotantoon.  

LoRa-verkko takaa luotettavan tiedonsiirron

Jotta tiedonsiirto tapahtuu luotettavasti, on langattoman verkon oltava toimiva. IoTKeyn langattomuus perustuu LoRa-teknologiaan, joka takaa pitkän kantaman myös Hämeenlinnan tuotantolaitoksen kaltaisissa olosuhteissa. Asiakkaalla vaikutuksen teki se, että koko tuotantolaitos voidaan kattaa yhdellä ainoalla reitittimellä, johon on liitetty kaikki käytössä olevat anturit.

Esimerkiksi WLANin tai Bluetoothin kaltaisten langattomien verkkojen kantama jää teollisuusympäristössä usein lyhyeksi, tavallisesti enintään kymmeniin metreihin. LoRa-tekniikka sen sijaan mahdollistaa sisätiloissakin yleensä satojen metrien kantaman. Se ei kuitenkaan häiritse laitoksen muita laitteita tai toimintoja.

LoRa-verkon signaali läpäisee helposti tehtaan monia sisäisiä esteitä kuten betonisia väliseiniä. Tehdasympäristöissä käytettävät teräsrakenteet ja tuotantolaitteistot eivät nekään onnistu liikaa häiritsemään matalataajuisen signaalin pääsyä perille.

Automaattisten hälytysten avulla kriittiset muutokset eivät jää huomaamatta

Antureista saatava data siirtyy reitittimestä edelleen Lapp Automaation pilvessä toimivaan portaaliin. Vaikka portaali mahdollistaa datan seuraamisen kotisohvalta käsin, ei näyttöä tarvitse tuijottaa herkeämättä. Asiakkaalla aktiivisessa käytössä ovat automaattiset hälytykset, jotka varoittavat avainhenkilöitä esimerkiksi sähköpostilla, mikäli jokin mittausarvo on sallittujen raja-arvojen ulkopuolella.

Mittauksia on käytetty asiakkaalla monipuolisesti eri tarkoituksiin ja hälytysasetusten lisäksi muun muassa mittausnäkymien muokkaus sujuu asiakkaalta vaivatta. Aluksi autoimme uusien mittaussettien käyttöönotossa, mutta pienen perehdytyksen jälkeen asiakas on hoitanut myös nämä konfiguroinnit itse, kaiken kaikkiaan hyvin sujuneella yhteistyöllä.

Copyright© SSAB

Uutiset

Lapp Automaatio Oy on tuonut langattomaan IoTKey® -mittaus- ja -etävalvontaratkaisuun nyt myös mahdollisuuden asennuksiin vaativissa teollisuusympäristöissä

Lue lisää

Perinteisten joululahjojen sijaan tuemme tänä vuonna suomalaista nuorisotyötä lahjoituksella Punaisen Ristin Nuorten Turvatalolle.

Tänä vuonna asiakaspalvelu ja myynti ovat suljettuina koko...

Lue lisää
Uutisarkisto

Yhteydenotto

Yhteydenottolomake

Yhteydenotto