Vastauksia IoTKey® kysymyksiin

IoTKey® tuotteet ja palvelut tarjoavat luotettavan ja joustavan tavan tehdä antureista ja mittauksista langattomia. LoRaWAN®-tiedonsiirtoa hyödyntävä lähetin tarjoaa pitkän kantaman ja vain vähän virtaa kuluttavan langattoman tiedonsiirron ilman häiriöitä, myös vaativissa teollisuusolosuhteissa. Yhdessä IoTKey®-lähettimen, IoTKey®-gatewayn ja pilvipohjaisen IoTKey®-portaalin kanssa, saat käyttöön täydellisen etävalvontajärjestelmän vain muutamassa minuutissa.

Alla vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

1. Kuinka aloitan IoTKey® tuotteiden käytön?

Valitse ja Tilaa -verkkopalvelussamme voit valita ensimmäisen mittauspakettisi ja lähettää tilauksen. Näin pääset käyttämään ensimmäistä mittaussovellustasi. Käytännön aloitusvaiheet on esitetty IoTKey® käyttöönoton pikaoppaassa. Jos tarvitset apua sovellus- tai projektikohtaiseen suunnitteluun ja toteutukseen, ota rohkeasti yhteyttä: sales.automaatio(at)lappgroup.com.

  • Nopeimmin pääset kiinni omaan mittaussettiisi on tilaamalla se meidän Valitse ja Tilaa verkkopalvelustamme.
  • Käyttöönoton pikaoppaan löydät downloads osiosta valitsemmalla IoTKey® -tuotteet ja palvelut.

2. Mitä on LoRa?

LoRa on lyhenne sanoista Long Range Radio. LoRaWAN® on LPWA-verkkoprotokolla (Low Power Wide Area), joka on tarkoitettu langattomille, akku/paristokäyttöisille laitteille alueellisessa, kansallisessa tai maailmanlaajuisessa verkossa - esineiden internetissä (Internet of Things, IoT). 

LoRa tarjoaa laajan kantaman, robustin ja turvallisen tiedonsiirtoratkaisun AES-128-salauksella sekä tueksi LoRa-Allianssin, voittoa tavoittelemattoman teknologia-allianssin, jolla on yli 500 jäsenyritystä ympäri maailmaa. 

IoTKey®-lähetin WLT 310 on LoRaWAN CertifiedCM tuote. Lapp Automaatio Oy on LoRa Alliance® jäsenyritys.

Lue lisää LoRa Alliance® -verkkosivulta: www.lora-alliance.org

3. Mikä on LoRa:n radiotaajuus ja tarvitaanko sen käyttöön lupa?

Euroopassa LoRa-tekniikka käyttää taajuutta 868 MHz. Se on maksuton ja vapaasti käytettävä taajuus Euroopassa. Maanosittain ja/tai maittain on määritelty omia LoRa-taajuuksia. Esimerkiksi USA:ssa, LoRa-taajuus on 915 MHz. Tällä hetkellä toimitamme 868 MHz tuotteita, joita käytetään esimerkiksi Euroopassa ja Lähi-Idässä.  

5. Kuinka kaukana lähetin saa olla gatewaystä?

LoRa-tiedonsiirtotekniikan kantama on tyypillisesti useita kilometrejä ulkotiloissa. Signaali kulkee hyvin (yleensä satoja metrejä) myös sisätiloissa ja jopa maan alla. Suurin kantama riippuu aina paikallisista olosuhteista, joten ei ole mahdollista antaa tarkkaa vastausta. Kantaman optimoimiseksi lähettimen sijaintia tai joitakin tiedonsiirtoparametreja voi muuttaa tai voidaan käyttää erikoisantenneja.

6. Kuinka usein mittauksia voi tehdä?

Pienin mittausväli on 5 sekuntia. Mittausväli on rajoitettu (5 s … 8 h) paristonkeston ja tyypillisten käyttökohteiden muihin vaatimuksiin liittyvien teknisten ominaisuuksien optimoimiseksi. 

7. Lähteekö hälytys välittömästi?

Hälytysviesti lähetetään pilvipalveluun tai ennalta määriteltyyn sähköpostiosoitteeseen, kun normaalin mittausvälin puitteissa havaitaan hälytysrajan alitus/ylitys. Hälytysviestissä ei ole mittaustietoa. Mittausarvot sisältävä paketti lähetetään erikseen.

8. Millaisia antureita ja montako niitä voidaan kytkeä yhteen lähettimeen?

Lähettimessä on kolme tuloa:

  • Kaksi tuloa lämpötila-antureille; RTD (Pt100 tai Pt1000) tai erilaisille termoelementti-anturityypeille tai lineaarisen vastuksen mittaamiseen.
  • Yksi tulo voidaan asetella analogiseksi jännite- tai virtatuloksi (esim. paine-, värähtely- tai pinnanmittausantureille), tai sitä voidaan käyttää kosteusanturille, jota syötetään lähettimeltä.

9. Mikä on pariston elinikä?

Yleisesti paristonkesto lämpötilanmittauksessa, normaaliolosuhteissa, huonelämpötilassa on ainakin 1…2 vuotta. Kriittisissä sovelluksissa lähetin voidaan varustaa useilla, tai suuremman kapasiteetin paristoilla.

Pariston kesto riippuu mittausvälin konfiguroinnista, anturien määrästä ja signaalia vaimentavista tekijöistä*. Myös ympäristön lämpötila ja sen vaihtelu vaikuttavat pariston elinikään.  

*Lähetin käyttää ADR-mekanismia (Adaptive Data Rate) optimoidakseen jatkuvasti signaalin lähetysaikaa ja tiedonsiirtonopeutta, jotka vaikuttavat pariston elinikään ja verkon kapasiteettiin. Erityisesti, samaan aikaan vaikuttavat pitkä etäisyys ja suuret esteet antennien välillä johtavat automaattisesti lähetinparametrin SpreadingFactor arvon nousemiseen, mikä tarkoittaa suurempaa energiankulutusta riittävän tehokkaan signaalin tuottamiseksi.

10. Kuinka gateway liitetään internetiin?

IoTKey®-gateway liitetään ethernetiin RJ45-liittimellä (E-NET) laitteen takapaneelista. Vaihtoehtoisesti se voidaan liittää 4G-mobiilidataverkkoon, jos se varustetaan mobiilidata-SIM-kortilla.

11. Miten saan IoTKey®:n tuottaman mittausdatan omaan järjestelmääni?

On kaksi tapaa integroida IoTKey®-data järjestelmääsi, molemmista annamme lisätietoja pyydettäessä:

  • Voit käyttää valmista WebHook-integrointirajapintaa IoTKey®-portaalin pilvipalvelussa. Tämä on suositeltava tapa.
  • Tai mittausdata voidaan välittää IoTKey®-gatewayltä ethernet-liitynnän kautta Modbus-TCP-yhteydellä toiseen järjestelmään.

Lisäksi IoTKey®-lähettimet voi liittää joustavasti suoraan kansalliseen/julkiseen LoRa®-verkkoon tai muihin LoRa®-verkkoihin. IoTKey®-lähetin WLT 310:n LoRaWAN CertifiedCM sertifikaatti takaa yhteensopivuuden. 

12. Käyttääkö lähetin OTAA- vai ABP-aktivointia, liittyessään verkkoon?

IoTKey®-lähetin käyttää OTAA-aktivointia (Over the Air Activation) liittyessään LoRa®-verkkoon. ABP-liittymistä (Activation by Personalization) ei tueta.

13. Liitän lähettimen julkiseen LoRa-verkkoon OTAA-tekniikalla. Mistä saan tarvittavat parametrit; Appkey, AppEui ja DevEUi?

Nämä ovat lähettimen verkkoparametreja, jotka on asetettu tuotantovaiheessa. Ne toimitetaan laitteen yhteydessä, mutta voidaan lähettää myös etukäteen, mikäli olet tilauksessa asiasta maininnut ja antanut tarvittavan sähköpostiosoitteen. 

14. Mitä dataa ja missä muodossa lähetin lähettää?

IoTKey®-lähetin WLT 310 käyttää LoRaWAN®-määrittelyä. Siinä määritellään fyysisen kerroksen parametrit (LoRa device-to-infrastructure) ja LoRaWAN®-protokolla. Meiltä saat tarvittaessa ohjedokumentin LoRa-tiedonsiirron payload:sta ja esimerkin kuinka LoRa-viestin dekoodaus (parsing) tapahtuu.

15. Voidaanko lähettimet ketjuttaa tosiinsa ("verkottaa"), jolloin yksi tai useampi lähetin toimii toisen/toisten lähettimien "välittimenä" gatewaylle?

LoRaWAN®-verkkoarkkitehtuuri on toteutettu star-of-stars -topologiana, jossa gatewayt välittävät viestejä päätelaitteiden ja keskusverkkopalvelimen välillä. Päätelaitteet eivät kommunikoi keskenään, joten niiden ketjuttaminen tai datan välittäminen niiden välillä ei ole mahdollista. 

Lue lisää LoRaWAN®-verkkotopologiasta: https://lora-alliance.org/about-lorawan

16. Kaikki valmistelut on tehty ohjeiden mukaisesti, mutta mitään ei näy IoTKey®-portaalin mittausnäkymissä. Mitä voin tehdä?

Todennäköisesti se liittyy laitteiden aika-asetuksiin. Jos mittausten aikaleima (timestamp) on erilainen, kuin portaalin vastaanottoaika (time received), eivät mittaukset ole näkyvissä portaalinäkymissä.

Tämän eron korjaamiseksi IoTKey®-gatewayn aikavyöhykkeeksi tulisi asettaa: "Time Zone = UTC". Se tehdään MultiTech Gateway UI -käyttöliittymässä. Kysy lisätietoja. IoTKey®-portaali mukautuu tietokoneen aikavyöhykkeeseen ja esittää kaikki näkymät sen mukaisesti.

HUOM! Saattaa kestää useita minuutteja, ennen kuin muutettu aikatieto on siirtynyt gateway-laitteen alaisille lähettimille ja oikeat aikaleimat lopulta näkyvät portaalissa.

17. Mikä on tuotteiden hinta?

Löydät joidenkin yleisimpien IoTKey®-mittaussettien ja gateway + portaali-pakettien hinnat Valitse ja Tilaa -verkkopalvelustamme. Muut hinnat saat meiltä, ota yhteys osoitteeseen: sales.automaatio(at)lappgroup.com.

Valitse ja Tilaa -verkkopalveluun pääset täältä: https://www.epicsensors.fi/tilaaiotkey/

Lisää IoTKey®-tuotteista ja -palveluista voi kysyä osoitteesta: sales.automaatio(at)lappgroup.com


IoTKey®-lähetin WLT 310 on LoRaWAN CertifiedCM tuote. Lapp Automaatio Oy on LoRa Alliance® Member.
Tuotemerkkejä LoRa Alliance
®, LoRa Allicance® Member, LoRaWAN® ja LoRaWAN CertifiedCM käytetään LoRa Alliance® myöntämällä lisenssillä.

Uutiset

Lapp Automaatio Oy on tuonut langattomaan IoTKey® -mittaus- ja -etävalvontaratkaisuun nyt myös mahdollisuuden asennuksiin vaativissa teollisuusympäristöissä

Lue lisää

Perinteisten joululahjojen sijaan tuemme tänä vuonna suomalaista nuorisotyötä lahjoituksella Punaisen Ristin Nuorten Turvatalolle.

Tänä vuonna asiakaspalvelu ja myynti ovat suljettuina koko...

Lue lisää
Uutisarkisto

Yhteydenotto

Yhteydenottolomake

Yhteydenotto